Lennart Sjögren får Tranströmerpriset

Lennart Sjögren, mottagare av Tranströmerpriset.

Motiveringen: För en poesi som gjuter nytt liv i naturlyrikens stora grenverk och visar grymheten men också omsorgen i det mänskliga. 

En av hans senaste diktsamlingar heter I grenverket, så det kan ju passa. Han är en våra stora samtida poeter. För länge sedan gjorde jag en lång intervju med honom i hans bostad på norra Öland. Sedan dess har jag läst hans dikter till och från. Haft några samtal, viktiga sådana, kring poesi. Han är en åldrad man idag, över nittio år, men bor ännu kvar i sitt hus på Öland. Och han är aktuell med en ny bok: Det röda äpplet. Även den på Bonniers förlag.

Jag gläder mig åt att det är han som nu får motta det här priset. 

Och jag vill dela med mig av det samtal vi hade. En text som varit publicerad i tidningen Smålandposten: 

http://freja.as/tina/wp-content/uploads/2010/04/Lennart-Sjögren-Tina.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.